Alternatives menstruals que t’ensenyen a estimar-te

Al llarg de la història s’ha anat construint un discurs del “fàstic i la vergonya” al voltant del cos de les dones, que ha fet que temes com la menstruació siguin un tabú social. Arran d’aquest tabú ens han ensenyat que la sang menstrual és un fluid antihigiènic i fastigós, i ens hem acostumat a gestionar-lo amb els mateixos escrúpols que qualsevol altre residu sanitari, amb compreses i tampons d’un sol ús, fabricats amb cotó i plàstics químicament esterilitzats i manipulats.

 

Una sola dona, al llarg de la seva vida fèrtil, pot consumir al voltant de 15.000 compreses i/o tampons, cada un dels quals tardaran més de 500 anys a degradar-se… Més de 500 anys!!!

 

Afortunadament, els últims anys, el cicle menstrual ha anat sortint tímidament del calaix de la vergonya per reivindicar la seva importància com a procés vital i com a eina d’autoconeixement. Els productes menstruals reutilitzables, com ara la copa menstrual, les compreses de roba i les esponges marines, són una alternativa idònia per aquelles dones que són conscients de la importància del cicle fèrtil femení i que volen cuidar el seu cos i el planeta.

 

La COPA MENSTRUAL és un recipient de silicona quirúrgica dissenyat anatòmicament per poder-lo introduir a la vagina i recollir la sang menstrual. Cal una mica de temps i de pràctica per treure el màxim profit d’aquest dispositiu, però una vegada superat el període de prova podràs gaudir de l’alternativa menstrual més econòmica i més segura del mercat actual. Una copa menstrual pot durar al voltant de 10 anys, durant els quals t’estalviaràs prop de 1.500 euros en compreses i tampons d’un sol ús.

 

Les segones en el rànquing d’alternatives menstruals són les COMPRESES DE ROBA, les mateixes de tota la vida, però ara dissenyades anatòmicament i fabricades amb materials més absorbents i resistents. El seu ús és tan senzill com posar i treure, però a diferència de les d’un sol ús, aquestes compreses són reutilitzables. Cal que les rentis amb aigua freda sense sabó abans de ficar-les a la rentadora. La seva durada ronda els 6 anys, això dependrà de la qualitat del material – cotó preferiblement- i de l’ús i la cura que en tinguis.

 

I per acabar, tenim les ESPONGES MARINES. Actualment aquestes esponges són de cultiu, i de totes les alternatives menstruals són les més versàtils i sostenibles. Igual que la copa, cal que introdueixis l’esponja a la vagina i la treguis cada 4/5 hores per netejar-la abans de tornar-l’hi a introduir. Depenent de l’abundància del teu sagnat pots fer servir més d’una esponja o tallar-la a la mida que et sigui més còmoda. El preu d’una esponja és d’aproximadament 15 euros i la seva vida útil està al voltant dels 5 anys. Un cop exhaurida la podràs retornar al mar, i així viuràs amb la satisfacció de menstruar sense generar cap mena de contaminant.

 

Si ja has provat totes aquestes alternatives estàs preparada per donar el pas següent. Anima’t a provar el SAGNAT LLIURE, et sorprendrà adonar-te de tot el que ets capaç!

 

Diana Pinzón

Educadora Menstrual

www.somiarte.com

Les estudiants proven la copa menstrual