Compra sense envasos

Pràcticament tot el que consumim actualment (aliments, productes d’higiene, neteja, papereria…) porta algun envàs o embalatge d’un sol ús. És tal la quantitat i varietat d’envasos que adquirim amb les nostres compres, que arribem a casa carregats de plàstics, cartrons, llaunes…

Però això no ha estat sempre així. I és que no fa pas tant, com sovint recorden molts avis i àvies, els productes es venien pràcticament tots a granel.

Cap als anys 80, per tal de reduir costos econòmics i afavorir la gran distribució, es van eliminar els envasos reutilitzables i es va donar el tret de sortida al deliri dels envasos d’usar i llençar. Els supermercats s’estalviaven les despeses de gestió, que passaven a recaure en la societat a través de les taxes de recollida i tractament de residus. Des de llavors, ens hem tornat addictes a la cultura de l’usar i llençar… Aquest canvi ha estat motivat per molts factors, entre d’altres la reducció en el consum de producte fresc i la seva substitució per menjars preparats i precuinats, amb el corresponent augment dels envasos associats.

Realment calen tants envasos? Si bé per preservar alguns productes de vegades és necessari un envàs, això no justifica la seva proliferació desmesurada ni que l’única opció sigui d’usar i llençar. De fet, bona part dels embolcalls tenen un ús més publicitari que funcional, per tant en realitat són innecessaris.

Afortunadament hi ha una nova corrent que defuig la bogeria del sobreenvasat. Els últims anys està ressorgint la compra a granel i la tornada als mercats.

El creixement d’aquesta tendència també s’atribueix a la preocupació, cada cop més gran, de la procedència i qualitat del que es menja. Els aliments ecològics i de proximitat es valoren cada cop més, i l’alimentació saludable amb la finalitat de prevenir malalties cada dia està més present en la nostra societat.

El fet és que cada cop hi ha més llocs on poder comprar sense envasos des de fruita i verdura, llegums, cereals, mels, olives a vins, sabons o detergents.

 

Comprar a granel i el medi ambient

La majoria d’envasos que utilitzem són de plàstic d’un sol ús. Es fabriquen a partir del petroli, un recurs no renovable, mitjançant uns processos altament contaminants. Molts productes estan formats per una barreja de materials, de vegades plàstics de diferents tipus, cosa que en condiciona el seu reciclatge. A més, els plàstics no són biodegradables i, si acaben a l’entorn (com passa amb les tones de plàstic que hi ha al mar), hi romanen durant segles. Si no es reciclen i acaben a la l’abocador o la incineradora, també contaminen. Quan els plàstics es cremen emeten substàncies tòxiques com dioxines, àcid clorhídric, metalls pesants i gasos amb efecte d’hivernacle com el diòxid de carboni.

Els envasos de vidre són una millor opció en tant que la majoria són 100% reciclables, tot i que no tots es recullen selectivament. I no hem d’oblidar que el reciclatge sovint comporta processos complexos, costosos i una despesa energètica.

El millor és optar per productes sense envasar o amb envasos reutilitzables, que disminueixen dràsticament la producció de brossa i així reduïm la pressió sobre el nostre entorn.

A més, la majoria de comerços de venda a granel potencien el producte de proximitat, i de vegades ecològic.

Amb la compra a granel, podem adquirir just el que necessitem i evitar llençar menjar perquè s’ha fet malbé.

 

Què ens estalviem en comprar sense envasos?

La crisi econòmica en la que vivim des de fa uns anys ha contribuït a canviar alguns hàbits. I és que comprar a granel permet controlar més la despesa i no comprar tant a la lleugera productes que després es faran malbé, per tant també evita que acabem llençant menjar. A més cada client és lliure d’endur-se la quantitat que més s’adeqüi a les seves necessitats i butxaca. A més, evitem pagar els envasos que de vegades ens cobren a preu de producte, com és el cas d’alguns aliments que es venen preparats en safata i on el preu inclou el pes de l’envàs a preu, per exemple, de bacallà.

A més, els productes sense envasos permeten estalviar costos als productors, distribuïdors i botiguers. I per suposat, també es redueix el cost de les administracions públiques en la gestió dels residus.

 

Menja sa, menja granel!

El consum d’avui dia ens porta a consumir productes preparats, precuinats i amb molts conservants perquè aguantin millor, tot i els envasos que suposadament fan aquesta funció. El productes dels mercats i dels comerços a granel acostumen a ser saludables. El consum de productes a granel sovint està associada a una alimentació basada en productes d’alt valor nutricional: frescos, secs, cuinats sense additius.

Estàs tip o tipa de bosses de plàstic, safates, brics, llaunes, ampolles…?

Que a casa teva no s’acumulin envasos és fàcil si compres a granel.

Aquí tens el secret!


  1. Kit recomanable: bossa de roba amb nanses i sense nanses reutilitzables, carretó, carmanyoles de diferents mides, oueres.
  2. Planifica la teva compra i no t’oblidis de les bosses de tela el carretó o el cabàs
  3. Porta carmanyoles, pots de vidre, bossetes de roba per a la comprar carn, peix, formatge, llegums, pasta, cereals, farina, fruita seca. És pràctic i pots guardar els aliments directament en arribar a casa. Pots reutilitzar pots de vidre d’altres aliments.
  4. Cansat de menjar sempre el mateix? Hi ha botigues a granel on pots trobar una gran varietat, fins a 2000 referències entre cereals, llegums, mels, llaminadures, farines.., o 40 tipus diferents d’olives!
  5. Pots escollir la quantitat exacta que desitgis i veure clarament el que compres i valorar fàcilment la qualitat del producte.
  6. Fes barri! Els productes a granel acostumen a comprar-se a comerços de barri especialitzats, així que reforcem l’economia local del petit comerç i els mercats municipals, i els productes de proximitat.
  7. Si al barri tens botigues de sabons i detergents a granel, ves-hi amb el teu envàs.
  8. Evitant els envasos d’un sol ús no només beneficia la teva butxaca i el nostre entorn, sinó que també estalviaràs viatges als contenidors.

Mira si la botiga del teu barri té el Distintiu de Comerç Verd. Els comerços que el tenen, segur que t’ofereixen els productes a granel.

Les normatives per a la prevenció

Responsabilitats i mesures per fomentar la venda a granel i l’ús d’envasos reutilitzables en la indústria, la distribució i el consum

Reclamem més oferta de productes a granel i en envasos reutilitzables per garantir el dret del consumidor a comprar sense residus. Es podria afavorir la venda de productes a granel, per exemple rebaixant als comerços la taxa de residus.

A vegades sembla que nosaltres com a consumidors/es som els principals responsables de la generació de residus, com si tot depengués de nosaltres. És veritat que l’opció de compra que escollim determinarà la quantitat de brossa que generem, però aquesta opció també va molt lligada a l’oferta dels establiments. Així que no ens enganyem, des dels productors fins les grans distribuïdores tenen part de responsabilitat, i per suposat també les administracions que tenen una arma molt potent per fer canviar les coses: la creació de normatives.

Què fan les administracions públiques per combatre la febre dels envasos? Quins incentius existeixen a dia d’avui per reduir-ne l’ús?

La veritat és que no hi ha un marc legal amb objectius i mesures vinculants contundents per reduir els envasos. S’hauria de fomentar més la responsabilitat ampliada del productor. Tot i això, hi ha casos concrets de països europeus que han creat mesures més restrictives, com Noruega, on s’aplica una taxa sobre els envasos d’un sol ús.

En alguns països com Alemanya els supermercats tenen l’obligatorietat de posar papereres on els consumidors puguin deixar els envasos que no volen. A Catalunya està prohibida la distribució gratuïta de bosses de plàstic de caixa, i caldrà veure si la mesura és suficient per assolir els objectius de reducció de la normativa europea.