Zero Waste Bcn Tour

Un turisme amb menys impacte ecològic és possible

El turisme massiu tal i com el coneixem comporta una sèrie d’impactes ambientals que al 2013 van arribar a suposar el 8% del total mundial d’emissions d’efecte hivernacle. El principal origen de la petjada ecològica és la mobilitat mitjançant el transport aeri. Tot i així, a nivell local, ocasiona un augment substancial del 8% en la producció de residus de la ciutat. L’allotjament turístic i la restauració són els principals aportadors on el malbaratament alimentari i els residus d’envasos (safates i gots de plàstic, ampolles, llaunes, embalatges, etc) són els principals fluxes, als quals s’hi ha de sumar la producció diària individual dels turistes a peu de carrer.

És per això que des de Rezero hem llençat una campanya per engrescar a les persones que visiten la ciutat a no produir residus durant la seva estada, i aproximar-les així al turisme residu zero. Creiem que l’afectació del turisme per la crisi sanitària actual és un bon moment per capgirar la situació perquè els visitants que visitin la ciutat coneguin l’estil de vida Residu Zero i s’endinsin a la Barcelona més sostenible per tal de beneficiar l’activitat local sense malmetre el medi ambient ni la salut de la ciutadania.

La campanya compta amb un Interactiu online, un mapa desplegable que es podrà descarregar en el mateix interactiu, diferents audiovisuals que protagonitza una noia de parla anglesa que fa anys que viu a Barcelona i que mostra a la persona visitant les possibilitats que té Barcelona per adoptar una estada residu zero i, per últim, la possibilitat d’adquirir un kit zero waste bcn tour amb tot d’elements reutilitzables i ecològics (cantimplora, crema solar, canyeta d’acer, emporta snacks i entrepans, etc).

Més de 400 persones ja han visitat l’interactiu on han pogut conèixer altres maneres per fer un turisme més responsable. I tu, has descobert ja com reduir els teus residus de viatge?

Aquest projecte té el suport de Barcelona Activa i la col·laboració de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, l’Àrea d’Economia Social i Solidària i l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona i les empreses d’Amapola Biocosmetics, Roll’eat, Cambio Lógico, Valira, Punts Volats, One Big Robot i martaamat.net, així com el moviment social que difon i practica l’estil de vida residu zero: Opcions, Vidas Sostenibles, Surfrider Barcelona, Zero Waste BCN, Youtuba, Go Zero Waste, Zero Waste Barcelona Network, ecounion i Posidonia Green Festival, entre d’altres.