El consum conscient és una eina molt potent que tenim al nostre abast per aconseguir viure de forma més sostenible, respectant el medi i sense contribuir a injustícies socials.

El consum conscient és aquell que fem per satisfer una necessitat autèntica havent-nos informat de les diverses opcions que tenim al nostre abast per satisfer-la, i triant la que ens dona més garanties de tenir menys impacte en el medi ambient i més impacte positiu en l’àmbit social i en la nostra salut.

Una pràctica de consum conscient, doncs, passa per:

  1. Reflexionar sobre la necessitat que hem de cobrir.
  2. Informar-nos de les opcions de consum que hi estan associades.
  3. Decidir amb responsabilitat social i ambiental.

És gairebé impossible seguir aquests passos en totes les nostres pràctiques de consum. Fins i tot, aspirar a la màxima coherència ens pot portar molt malestar i arribar a bloquejar-nos. En canvi, si poc a poc i sense exigir-nos impossibles, anem prenent més decisions de consum des del compromís ambiental i social, transformem el nostre dia a dia i vivim més d’acord amb els nostres valors. D’aquesta manera, el consum conscient esdevé una font de satisfacció personal.

Quines són les claus del consum conscient?

1r. Consumir menys

2n. Consumir sense comprar

3r. Comprar amb criteri

 

Article d’Opcions

Opcions és l’únic mitjà de comunicació especialitzat en consum conscient. Fa més de quinze anys que ofereix informació i criteri per consumir menys i millor. Hi ha una pila coses que podem fer per viure de forma més sostenible i moltes són senzilles i estan al nostre abast. La tasca d’Opcions és donar a conèixer aquestes alternatives i animar tothom a passar-se al consum conscient. A la seva pàgina web hi trobareu molta informació pràctica sobre tots els àmbits de consum. I també opinions i entrevistes per formar-nos un criteri propi com a persones consumidores.

La importància de les subscripcions

La font principal d’ingressos d’Opcions són les subscripcions. I ara fan campanya de Nadal. Si fas dues subscripcions anuals abans del 14 de gener, la segona surt a meitat de preu.

Regalar Opcions és regalar idees pràctiques i mirada crítica per transformar el nostre consum, generar menys residus i viure més bé.

Cinc famílies accepten el repte de no produir residus en 30 dies i protagonitzaran una websèrie on-line

4 milions de tones de residus a l’any per municipi i un rati per càpita de 1,35 kg al dia a Catalunya són xifres alarmants contra les que ja lluiten molts consumidors anònimament. Amb #JoSocCoco, Rezero vol amplificar les seves experiències positives de no produir residus per connectar-es entre sí i posar-les en valor.

Rezero, entitat sense ànim de lucre que lluita des de fa una dècada per canviar el model de producció i consum cap al ‘residu zero’ en col·laboració amb agents socials i econòmics del país, va presentar el 22 de novembre el pilot de la websèrie Objectiu #Rezero, eix central de la campanya Jo Soc Coco.

Veure la repercussió mediàtica del projecte clicant aquí.

 

Amb Jo Soc Coco seguim realitats quotidianes per difondre els valors i la informació pràctica sobre l’estil de vida residu zero d’una manera positiva i empàtica. Es vol empoderar i capacitar la ciutadania envers la reducció de residus i la reutilització.

 

La campanya compta amb la col·laboració de l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, així com el suport de les empreses i entitats MOONCUP, Roll’eat, Valira, Bitsybags, ADZNadons, Ecoreciclat i la cooperativa Opcions.

 

Un experiment social en forma de websèrie

Cinc famílies catalanes han acceptat el repte Objectiu #Rezero en 30 dies, una experiència pionera que trasllada a la pantalla en forma de websèrie la productora FORMA I&M.

En els 30 dies del repte han evitat embolcalls i envasos d’un sol ús, han planificat la compra setmanal en comerços a granel i dissenyaran accions d’aprofitament alimentari. La substitució de productes envasats o d’un únic us en la seva higiene, cuina i neteja domèstica tenen clars i immediats efectes positius a nivell econòmic, social, mediambiental i per la salut de les cinc famílies.

 

Contacte:

 

Marta Beltran /Directora de Projectes

T. 93 668 61 07 i 676 488 720

Anna Peña / Comunicació Rezero
T. 936 686 107 – 651 058 988

@rezerocat – www.rezero.cat